Om rasen RAGDOLL

Engelskt namn: Ragdoll

EMS-kod: RAG

Kategori II

Ragdoll godkändes 1990 som ras i FIFe och 1992 registrerades den första inom SVERAK. 

 

Ragdoll är en tystlåten och lugn katt. Den har en tendens att fullständigt slappna av när man lyfter den och detta har gett den namnet ragdoll (eng: trasdocka). Den utvecklas relativt långsamt och det kan ta flera år innan den nått full fysik.

Den är stor och kraftig med lång muskulös kropp, kraftig nacke, medelhöga ben och runda tassar med tofsar. Svansen är buskig.

Huvudet är brett och mjukt triangelformat med välutvecklade kinder och en nos som har en liten böj. De stora ovala ögonen är blå och öronen, som är placerade brett isär, är lätt framåttippade och medelstora med rundade toppar.

Pälsen, som är medellång och silkig, ligger tätt mot kroppen och "skiktar" sig något när katten rör sig.

Ragdollen finns i tre mönster; maskad, mitted och bicolour och fyra färgvarianter; brun, blå, choklad och lila.

RAGDOLLEN – historia och ursprung

Ragdollen är en ras som i sitt ursprung härstammar från USA och många är historierna om dess bakgrund.

Som en trasdocka; ledlös och utan känsla för smärta – det är en skröna om ragdollen och den är fullständigt felaktigt! Ragdollen är självklart inte okänslig för smärta och lealös – ja kanske beror det på att ragdollen kan bli fullkomligt avslappnad när den blir buren och på det sättet uppfattas som lealös.

Allt startade i början av 1960-talet när en uppfödare i Kalifornien parade en vit långhårshona med en helig birma och fick i kullen bland annat två brunmaskade mitted-hanar. Dessa parades tillbaka på mamman - avkomman från den linjen kallades "lightside". För att undvika inavel började man att använda en annan honkatt - en burma och avkommorna från denna linje kallades "darkside". Från dessa två sidors korsningar stammar dagens ragdolls.

Ragdollen blev godkänd i USA 1969 och kom sedermera till England 1982.  

Copyright © SVERAK